Tehnologia ne ia pâinea de la gură: locurile de muncă, ocupate de roboți. Cine rămâne șomer în România

de: Mădălina Bahrim
01 04. 2023

Cu toții ne dorim să atingem, ca societate, cel mai înalt grad de dezvoltare tehnologică, dar puțini conștientizează, de fapt, că evoluția are un preț destul de scump.

Odată cu implementarea celor mai moderne soluții tehnologice și de digitalizare, munca multor angajați va fi preluată de roboții inteligenți, în timp ce oamenii vor fi nevoiți să se reprofileze și să se orienteze către noi domenii de activitate, sau să încerce să dobândească abilitățile și competențele care se solicită acum pe piața muncii.

La fel ca în restul lumii, nici România nu va fi ocolită de efectele negative ale dezvoltării tehnologice. Multe joburi nu vor mai fi ocupate de oameni, iar în această categorie regăsim în primul rând acele servicii de masă, ce pot fi foarte ușor desfășurate de o aparatură sau o mașinărie anume.

Tehnologii precum ChatGPT ne pot lăsa fără locuri de muncă

Mai grav este însă că, mai nou, și multe joburi ce presupun o inteligență umană sunt în pericol, din cauza unor programe deosebit de avansate, așa cum este mult cunoscutul ChatGPT. E posibil ca, în viitor, să nu mai existe spre exemplu secretare, iar toate sarcinile să fie preluate de un dispozitiv cu abilitățile organizatorice respective. De asemenea, munci precum curățatul străzilor sau munca în livrare la domiciliu ar putea fi preluată de roboți sofisticați, programați să îndeplinească cu brio sarcinile unui coleg om.

La nivel mondial, impactul dezvoltării tehnologice este unul uriaș. Se estimează că până la 300 de milioane de joburi cu normă întreagă din toată lumea ar putea fi automatizate în viitorul apropiat.

Această opinie aparține specialiștilor în economie Goldman Sachs. Tot aceștia susțin că, în ciuda faptului că vom avea o veritabilă revoluție pe piața globală a muncii, pe fondul tehnologizării masive, economia mondială va avea de câștigat. Se consideră că evoluția tech e capabilă să crească productivitatea și să ridice PIB-ul global cu 7% în următorii 10 ani.